DÍJAZTÁK A KUKORICA AJÁNLATI FAJTALISTA RÉSZTVEVŐIT (Sajtóközlemény, 2020. január 23.)

2020.01.27

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve második alkalommal állított össze ajánlati fajtalistát kukoricára, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz. A fajtalista használatával hektáronként akár több tízezer forint többletbevételre tehetnek szert a gazdálkodók. A 2019. évi kukorica ajánlati fajtalistában részt vevő vállalatok, illetve a legjobb fajták tulajdonosai a budapesti AGROmashEXPO és Agrárgépshow keretében rendezett Szántóföldi Szakmai Napon vették át díjaikat.

 

Nincsenek könnyű helyzetben a kukoricatermesztők a számukra leginkább megfelelő fajta kiválasztásakor. Az Európai Unió Közösségi Fajtakatalógusában mintegy 5600, a hazai Nemzeti Fajtajegyzékben több mint 300 kukoricafajta szerepel.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve immáron második alkalommal állított össze ajánlati fajtalistát kukoricára, amelynek az a célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

 

Tavaly összesen 33, idén már 39 – FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó – kukoricahibrid került be a vizsgálatba. A kísérletben 9 fajtatulajdonos vállalat (Caussade Semences Hungary Kft., Corteva Agriscience, Euralis Kft., Kiskun Kutatóközpont Kft., KITE Zrt., KWS Magyarország Kft., Monsanto Hungária Kft., Saatbau Linz Hungaria Kft., Saaten-Union Hungária Kft.) vett részt, az általuk értékesített vetőmagok az ország kukorica-termőterületének mintegy 95 százalékát lefedik.

 

A kísérleteket hazánk kilenc, földrajzilag és termőhelyi adottságokban is eltérő helyszínén értékelték. Így arra is lehetőség nyílik, hogy a termelők olyan hibridek mellett döntsenek, amelyek a saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérleti területeken hoznak jó eredményeket.

 

A fajtalista első és utolsó harmada között hektáronként akár egy tonna különbség is mutatkozik a termésmennyiségben. Így pedig hektáronként közel 50 ezer forinttal több bevételre tehetnek szert a gazdák, ha a kísérletben jól szereplő hibridek közül választanak.

 

Kukoricára immár második alkalommal, búzára először tavaly ősszel készült ajánlati fajtalista. Idén a repcével bővül a sor.

 

A budapesti AGROmashEXPO és Agrárgépshow keretében rendezett Szántóföldi Szakmai Napon díjazták a 2019. évi kukorica ajánlati fajtalista összeállításban részt vevő vállalatokat, illetve a legjobb fajták tulajdonosait. A fajtakísérlet részletes eredményei elérhetőek a NAK és a VSZT honlapján, illetve a NAKlap december-januári számában.