Groupama Biztosító Zrt. - TÁJÉKOZTATÁS ASZÁLYKÁRRAL KAPCSOLATBAN

2022.07.21

 

Mi alapján minősíti a biztosító az egyes területeket aszályosnak?

Két feltétele lehet az aszálykár meghatározásának amit az OMSZ adatok alapján bírál el a biztosító. ( 2011 évi törvénybe foglaltak alapján. )

Harmincnapos egybefüggő időszak alatt a csapadék nagyságának 10 mm alattinak kell lennie, VAGY

15 egymásutáni napon a hőmérsékletnek 30 fok felett a csapadéknak 25 mm alatt kell lennie.

A biztosítók számára az OMSZ. igazolása a mérvadó az adott területre, melyet az irányító hatóság írt elő. Ez mindenki számára elérhető az agro.met.hu oldalon.

 

Fontos, hogy ez a minősítés nem keverendő össze a miniszter által aszályosnak minősített területtel, mert az egy másik megközelítési szempont és a kárenyhítési alap (1-es pillér)-re vonatkozik. Gyakorlatilag az adminisztrációt segíti az egyes pillérben. Felhívnám mindenki figyelmét arra is, hogy a biztosítók – és most bármelyik biztosítót értem ezalatt, amelyik növénybiztosítással foglalkozik – az aszálykár megállapításánál törvényi előírás alapján járnak el, nem saját elbírálás szerint minősítik azt.

 

Mit jelent az 50%-os önrész fogalma?

Az önrész meghatározása is a törvényben előírtak szerint történik. Az aszály kockázatnál 50%-os önrészt határoz meg az eljáró hatóság, üzemi szinten.

Az ötven százalékos önrész azt jelenti, hogy a gazda a biztosítási szerződés megkötésekor meghatározta az egy hektárról lejövő várható árumennyiséget tonnában. Ha például a szerződésében 6 t/ha termés után fizet biztosítási díjat, az 50%-os önrész 3 t/ha-t jelent. Tehát a biztosító csak abban az esetben fog neki szolgáltatni, ha az adott területen a termés 3 t/ha alá csökken. Tovább folytatva a példát: ha a 6 t/ha-os termés meghatározása után csak 2 tonnát arat a gazda hektáronként, akkor 1 tonnát fizet kártérítésként a biztosító, és azon az áron, ami a szerződésben szerepel.

 

Mikor történnek a kárfelmérések?

Az aszálykár-bejelentés mindegyike megkapja a kárszámot. Kukoricában és napraforgóban nagy valószínűséggel két kárszemlét fognak végezni a terméscsökkenés pontos megállapítása céljából. Az első kárszemlét a bejelentést követően minél hamarabb, a másodikat pedig közvetlen a betakarítás előtt, hogy minél reálisabb képet kapjanak a káreseményről. Felhívják a termelők figyelmét arra is, hogy nagyon sok olyan fontos részlete van az aszálykárnak és a térítésének, amit érdemes a termelőknek átnézni, elolvasni szerződéskötéskor a feltételekben, hogy ne kerüljenek a biztosítóval szembe, értelmezésbeli problémák, félreértések miatt. Rengeteg olyan ügyet látnak, ahol nem fogadja el a biztosító megállapításait a termelő, és újra kéri a felülvizsgálatot. A törvényben szabályozott előírások szerint rendezik a károkat, és ez alapján az eljárásaik megállják a helyüket.

 

 

 Akik az egyes pillér felé fizetnek be pénzt, az állami kárenyhítési alapba is jelentsék be a kárigényüket!