Tájékoztatás növényvédőszer felhasználási adatgyűjtésről

2014.02.28

Tájékoztatjuk, hogy az Európai Parlament és a Tanács 2009. november 25-i 1185/2009/EK rendelete a peszticidekre vonatkozó statisztikákról adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő a tagállamok számára. A rendelet szerint a fontosabb növényenkénti felhasználásról ötévente kell a tagállamoknak adatot szolgáltatni, először 2010-2014-es évek egyikéről.

Hazánkban az adatgyűjtés 2014-ben a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésében, a permetezési naplók adatainak begyűjtésével valósul meg. A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 (IV. 23.) FVM rendelet előírásai alapján a növényvédőszer-felhasználásról naprakész nyilvántartást kell vezetni, melynek formai követelményeit a rendelet tartalmazza.

Az adatgyűjtés sikeres lebonyolításának érdekében kérjük, hogy a 2014-es gazdálkodási évben fokozottan ügyeljen a permetezési napló naprakész és pontos nyilvántartására, annak érdekében, hogy amennyiben a KSH vagy a NÉBIH munkatársai felkeresik Önt, esetleges adatszolgáltatási kötelezettségének maradéktalanul eleget tudjon tenni.

Együttműködését köszönjük.